Recipe in English below
El arroz Basmati es una variedad de arroz largo aromático cuyo nombre en en lengua Hindi significa “reina de las
fragancias” nombre más que merecido dado el maravilloso aroma que suelta mientras se está cociendo. Precisamente para potenciar ese aroma se recomienda lavarlo a fondo antes de cocerlo y seguir unos determinados pasos para su cocción además es conveniente empezar con
media hora de antelación a que lo vayamos a necesitar pues es
recomendable tenerlo media hora en remojo antes de cocerlo. Dicho esto
paso a contaros los pasos a seguir:
Preparación
Preparación
Lo primero es lavar bien el arroz para ello ponlo en una fuente grande con agua y cámbiale el agua varias veces para eliminar el exceso de almidón. El agua
será más clara cada vez que se cambie.
Una vez que el agua salga clara del todo deja reposar el arroz en agua fría 30 minutos para aligerar así el proceso de
cocción posterior.
Elige una cazuela con fondo grueso y con una tapadera que cierre bien. Pon en ella una cucharada de aceite de oliva virgen extra a fuego medio y refríe un ajo picado fino.
Una vez dorado el ajo añade el arroz escurrido y saltéalo hasta que esté transparente.
Añade entonces el agua fría:
La cantidad de agua será: 1 taza y media de agua por cada taza de arroz Basmati.
Echa sal al gusto, sube el fuego para que rompa a hervir el agua y una vez que lo haga baja a fuego medio-bajo, tapa la olla y deja cocinar unos 15 minutos.
No remuevas el arroz durante la fase de cocción ni levantes la tapa para mirar salvo lo imprescindible si temes que se pueda quedar sin agua...
Al final del tiempo de cocción retira la cazuela del
fuego y deja el arroz tapado otros 5 minutos. Retira entonces la tapa y comprueba que toda el agua haya sido
absorbida por el arroz. Revuelve con un tenedor para que salga el vapor.
Si aún estuviera el arroz duro podemos añadir un poco más de agua volver a tapar la olla y dejarlo un poco más.
Si aún hubiera agua y estuviera el arroz ya en su punto, escurre el agua de la olla y listo.
Es un arroz ideal para servir como guarnición por ejemplo con el pollo tikka masala o el pollo al curry.
How to cook Basmati rice
Basmati Rice is a variety of long grain rice, whose name in hindi means the "queen of fragrance and it tastes better after it is been thoroughly washed.
Directions
Wash the rice into a large bowl, change the water several times to remove any excess starch. The water will become clearer each time you change it.
Once water run clear and not look cloudy drain and fill the bowl with fresh water. Allow the rice to sit in the cold water for 30 minutes to make it tender and to speed the cooking process.
It’s important to have a saucepan with a thick bottom to prevent burning the rice, and with a tight fitting lid.
Put a tablespoon of olive oil into a medium saucepan, sauté one clove of garlic finely chopped, add the drained rice and stir until translucent.Add fresh water and salt. The quantity of water should be either be: 1 cup of rice and 1 1/2 cups water to boil if you want firm rice.Bring to a boil, stir and then cover.
Lower the heat; simmer for 15 minutes before turning off the heat. Do not stir the rice during the cooking and do not lift the lid to peek.
At the end of the cooking time, remove the saucepan from the heat, and stand covered for another 5 minutes. Then remove the lid and verify that all the water has been absorbed by the rice. Fluff with a fork before serving.
If the rice was still hard you can cover again the saucepan and cook it a little more.
If there is still water left in the saucepan when the rice is done, tilt the saucepan to drain it off.
Es un arroz ideal para servir como guarnición por ejemplo con el pollo tikka masala o el pollo al curry.
How to cook Basmati rice
Basmati Rice is a variety of long grain rice, whose name in hindi means the "queen of fragrance and it tastes better after it is been thoroughly washed.
Directions
Wash the rice into a large bowl, change the water several times to remove any excess starch. The water will become clearer each time you change it.
Once water run clear and not look cloudy drain and fill the bowl with fresh water. Allow the rice to sit in the cold water for 30 minutes to make it tender and to speed the cooking process.
It’s important to have a saucepan with a thick bottom to prevent burning the rice, and with a tight fitting lid.
Put a tablespoon of olive oil into a medium saucepan, sauté one clove of garlic finely chopped, add the drained rice and stir until translucent.Add fresh water and salt. The quantity of water should be either be: 1 cup of rice and 1 1/2 cups water to boil if you want firm rice.Bring to a boil, stir and then cover.
Lower the heat; simmer for 15 minutes before turning off the heat. Do not stir the rice during the cooking and do not lift the lid to peek.
At the end of the cooking time, remove the saucepan from the heat, and stand covered for another 5 minutes. Then remove the lid and verify that all the water has been absorbed by the rice. Fluff with a fork before serving.
If the rice was still hard you can cover again the saucepan and cook it a little more.
If there is still water left in the saucepan when the rice is done, tilt the saucepan to drain it off.
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